Rasen och kontaktuppgifter

Drentsche Patrijshond

Drentklubben.se

Rasspecifik AvelsstrategiRasspecifik Avelsstrategi

Rasstandard

Kontakt: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Om Drentsche Patrijshond
En stående fågelhund som tillhör grupp 7

Bakgrund enligt rasstandarden
Rasen utvecklades på 1500-talet ur spaniel som via Frankrike kom från Spanien. I Nederländerna kallades de för rapphönshundar. I landets östra del, speciellt i provinsen Drenthe, hölls dessa hundar renrasiga och blandades inte med främmande raser vilket man gjorde på andra håll.
År 1943 blev rasen officiellt erkänd av nederländska kennelklubben.
Rasen är främst släkt med Kleiner Münsterländer och épagneul français.
År 1948 bildades den nederländska rasklubben De Drentsche Patrijshond.

Användning enligt rasstandarden
Drentsche patrijshond är idealisk för jakt i olika slags terräng. Den jagar inom skotthåll och det är naturligt för rasen att hålla kontakt med jägaren. När hunden närmar sig villebrådet fattar den stånd fast och pålitligt på lagom avstånd. Karaktäristiskt hos många hundar i rasen är svansens cirkulära rörelse vid sök, speciellt när hunden får vittring av vilt. Hunden väntar sedan på att jägaren skall komma nära och om det dröjer tittar hunden efter föraren. Rasens anpassningsförmåga gör den användbar vid jakt på allt slags vilt såväl på fält som i vatten.
Förutom att den är en god apportör så kan den också utföra eftersök. Dessa särdrag är medfödda och därför behöver rasen föga utbildning. Eftersom dess temperament är vänligt skall man inte heller dressera den med tvång. Rasen är av naturen lojal och intelligent vilket gör den, tillsammans med god uppfostran och träning, till en värdefull jaktkamrat såväl som en högt uppskattad familjehund.

Kommentar till rasstandarden:
Det sägs att jägarna i Drenthe som rasen härstammar ifrån inte var förtjusta i kommandon och träning, därför krävdes det av hunden att den uppnådde ett gott resultat med ett minimum av träning.
I standarden står att rasen behöver föga utbildning då den är så naturligt lydig. Detta kan vara vilseledande och ge det felaktiga intrycket att hunden inte behöver fostran alls. På grund av dess snabbhet och ibland envisa karaktär behövs absolut en fast hand. Men aldrig en hård hand.
I standarden står att hunden är idealisk för jakt i olika slags terräng. Här vill man att hunden skall gå långsamt igenom snårig ogenomtränglig terräng i kontakt med föraren och söka igenom noga i trav eller när så krävs i skritt, medan det på fält och åkrar krävs galopp.

I Holland finns ungefär 4000 Drentsche Patrijshondar registrerade. I Sverige är rasen ung och den första registrerades i Sverige 2001. I början av 2006 fanns det 9 stycken registrerade i Sverige. År 2014 strax under 100 stycken.

Storlek: Hanhund: 58–63 cm
Tik: 55–60 cm
Färg: Vit med leverbruna fläckar, med eller utan prickar. Mantel är mindre önskvärt. Öronen skall vara bruna liksom pälsen runt ögonen.
Rasen tillhör i Sverige Specialklubben för kontinentala fågelhundar