Rasen och kontaktuppgifter 

Stabijhoun

www.stabijhounklubben.se

Rasspecifik avelsstrategi

Rasstandard

Kontakt: Åsa Holm-Carlsson
Tel: 016-603 56

Viltspårsansvarig: Jenny Strandberg
Marieberg, 549 92 Moholm
Tel: 0702- 58 07 57
Mail: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Historik

Den nederländska rasen stabyhoun hör till den ”familj” stående och stötande fågelhundar som sedan många hundra år förekommit i Europa.
Dessa kan sägas ligga mellan setter och spaniel tillstorlek och typ. Många av raserna blev dock inte erkända förrän först efter andra världskrigets slut. Stabyhoun var med på jakt och skulle kunna simma över kanalerna för att hämta den skjutna fågeln på andra sidan. Den skulle även finna hårvilt och även apportera detta. Rasen användes till mullvadsfångare och till andra skadedjur.
Användningsområde

Rasen ska kunna arbeta både före och efter skott. Den har en god viltfinnarförmåga och är envis i sitt arbete.
Den ska stå för såväl hårvilt som fågel, resa det på kommando från föraren och därefter apportera. I vattnet arbetar den lugnt och metodiskt, samt har ett mjukt och bra apporteringsgrepp. Rasen är en utmärkt eftersökshund, den arbetar i ett bra tempo och är noggrann. Den anses som en mycket bra jakthund för mindre arealer och är inte minst uppskattad som vänlig sällskapshund.
Hälsa

Höftledsdysplasi (HD) finns hos cirka 20% av de individer som röntgats. Epilepsi förekommer.
Egenskaper / Mentalitet

Stabyhoun är samarbetsvillig, social, observant/vaksam, nyfiken och envis. Men skillnader finns förstås hos olika individer. Den behöver en vänlig men konsekvent ägare.

Om Stabyhoun

Som familjehund är den ypperlig, men man får inte glömma att det i botten finns en hund med en oerhörd kapacitet. Den älskar sin familj och vill gärna ligga i knä trots sin storlek.

En staby mår bäst om den får möjlighet att möta utmaningar och använda sin intelligens. Att ”bara” ligga i soffan och vara vacker är inte dess bästa egenskap (även om den gärna gör det också) Den är fysiskt stark och följer gärna med på långturer. Att låta den gå spår, arbeta på lydnadsplanen eller agility banan är bra aktiviteter. Rasen är envis, och det kan göra det till en utmaning när man tränar den. Stabyn är lättlärd och oftast väldigt arbetsvillig, den är som alla fågelhundar ganska mjuk i sättet, men längst inne finns en hård kärna. Likna den gärna vid en persika: Söt o mjuk utanpå, hård innerst inne.

Man kan hitta stabyhouns med de mest skiftande intressen, och det är inte helt lätt att veta hur en speciell valp kommer att utvecklas. Men något som de flesta stabyhouns är mycket duktiga på är att spåra. De är oerhört spårsäkra och mycket noggranna. De flesta har ett mycket bra gripande vilket gör att den även lämpar sig som apportör. Det finns individer inom rasen som agerar likt trädskällare. Vissa inom rasen är mycket fågelintresserade och andra är mer inriktade på klövvilt. Rasens intresse för djur under marken är stort. De flesta stabys gräver både gärna och ihärdigt.